Разрушувачка добрина

… пред да почнеш да расудуеш, осуди се одунутра … Чучавац ги гл`та прашкасти остатци заедно сас згужвану фолију. Испосечуеш си га език здробувајќи га цевче од пенкало. Одиш и заплашуеш, и пцуеш “зашто е лето, и зашто овија не пуштав паре”.

Прекрасна ноќ

            Во една свежа мајска ноќ, Петре и Ѕвездана се шетаа низ градскиот парк. Петре јадеше семки, а Ѕвездана сончоглед. Потоа, во едно старо градско маало, седнаа на една клупа и долго разговараа. Им беше многу пријатно.             Откако Петре ја испрати дома, влезе во лифтот и си рече колку добра вечер, во […]

Летачки коњ

Токму таков, само авион. За само два дена, сите ќе бидат толку мали! Сите пејсажи, како шари, од пластелин. А ти, како гремлин. Веројатно, ќе ме следиш и до Брисел, Како шара на шишето „KWAK“. Или пак во Париз, на Pére-Lachaise, На надгробната плоча на Балзак. Во Харлем, па во Амстердам Со синтисајзер, во еднособен […]

Писмо

Денеска гледав твои слики. Ти повеќе не личиш на себе… Колку си грд! Не, сериозно, ти си пародија на човек. Имаш премали очи свиснати надолу, дебели нозе и испакнат нос кој те прави многу сличен со дедо ти, тој што не сака да ме гледа како пијам пиво (да му се сневиди!)