Разрушувачка добрина

пред да почнеш да расудуеш, осуди се одунутра …

Предозираност од предрасуди

Чучавац ги гл`та прашкасти остатци

заедно сас згужвану фолију.

Испосечуеш си га език здробувајќи

га цевче од пенкало.

Одиш и заплашуеш, и пцуеш

зашто е лето, и зашто овија не пуштав паре”.

Знаеш дека неколко од посетиоци у

место куде што волонтираш

(а си на платан списак, за паре бољи

од плату на много људи!) се спремав да

га осетив прелет од надвожњак до автопут.

Добар грас има овија д`нови, а ја

немам ќорав денар. Дај едну пе`ес-седмицу.”

Немаш куде да се обратиш, а пред две године

б`ш си убаво седеше дома и се плашеше

да искочу – ќе налету на стари

лепотани, ќе се навлечу на пиздарие.

Ама досада е тежак товар за носење.

Живиш у блок суседан на најбољи хорс, и одиш пешки.

Што ако те знаев, ништо не ти можев?

Зголемуе се број на аптеке, расне број на невладини месие.

Што успевав да направив?

Да ги поефтинив лекови, да направив организировке.

Посетиоци у центри си ги препродавав терапие за да земев `праву ствар`.

Осим што се врти кеш, и зголемуе се свест за

постојање на заболени, што друго постизамо?

Бега се од еН-Те-Ше по сокачиња,

и знаеш дека ќе те смождив, затој

што прави фаце у `нарко блок` што

продавав слоганистички на тротоарче

пред куќу, имав недодирљиви `грбови`.

И кој мој број да ти га даду за помоќ,

к`д ч`к и ја не можу да те симпатишу,

затој што си супротан на самога себе?

Прв муабет ти е

какви дојдева од свирипичино, брат,

ја мислеше ми у град смо имале лоши

случаеви – овија су хардкор, брат, од

лепак преко грас до хорс дошле за

месец и пол! У прву годину средњу, еј!.

Друг се прелива у

Ми, као што знаеш, првпут га осетисмо

слаткаст мирис у другу. Т`г и аптеке ни

бева само за аналгин и ханзапласти.

Знаеш, наредно лето к`д дојдева први трипчиња...`

Финишираш сас

Оу-оу! Молиле смо да не` пушти. Толко е добро.

Цртан филм! Гледам се и гледам га и завидују му

пошто он е цел так`в смешан и мислу си дека он

још боље си проваѓа, а после тој он ми кажуе дека

исто мислија за мене. Не можесмо да останемо у

затворено, па запуцамо по шуму. Ни ти знам колко

време прошло, нити ништо. Такви пеќурке, човек,

никад више нема да се најдев.”.

Треба да им се помогне.

Треба да се дадев паре и поддршка.

Ама треба и да се уздржуев помагачи

од фантастично-контра-превентивни муабети.

Људи знаев дека е лошо, ама к`д ќе чуев за

`добар одлеп`, `кој филм, леле` и

добро е и знаеш дека ќе е још боље, и ќе трае пола д`н”,

некако и сакав сами да си осетив.

Не свак е зрел, предумислен и одговоран

за да се сноси сас искуство, да се справи сас последице.

Нека не патимо од предрасуде, ама ај да

ги осудимо бар онија кои декларативно

(лош, лош збор, ама друг не ми текнуе)

се борив против бележење, да не ми промовирав

нарко-амбициозност и “не знаеш што пропушташ”.

Нека и они сами, као дел од свое лечење,

се уздржуев од такви разговори, или бар

нека ги ст`рпав у негативан контекст – чисто

као поштовање за оној што су се нафатиле да

га правив и да бидев б`ш борци!

Дизам песницу против било какво заробување

на човечки дух (а, у ов`ј случај и тело)!

Овој е моја почаст за онија што се трудив и

мој гнев спрема онија кои можев још повише!

4 Коментари

 1. Коментар од Robert Jovanovski - Kotorac on октомври 29, 2007 5:21 pm

  Bravo CARE !

 2. Коментар од Limena on ноември 7, 2007 12:33 pm

  ja samo kolko da ti kazu deka pocnuju pocesto da te pratu :), odnosno citam :)

 3. Коментар од abhorbreed on ноември 10, 2007 2:39 pm

  Никад нема да ги свату наркоси, пијанице и зависници од цигаре (пошто сакале ми Фики-лики-прц-прц да се суочимо или не ама потпуно е исто. Да, слободно га види и извештај на Светску Здравствену Организацију за 2006-ту. Уствари и не е бш – некои дроге (лсни дроге) помалце тешко делуев на мозак од, например, цигаре и алкохол. И још нешто – треба да се прави разлика од дрогу како форма и од онуј како суштина. А у тј случај, ни ти не си бш имун на тија пороци нели?! :))… Никад! За кој кур им треба све тој!?

  Упс, бидна ми speed ball. Пу, бш мислеше да се зазбору. :(

 4. Коментар од Бунка on ноември 24, 2007 9:08 pm

  И јас сум зависник. :)

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Се извинуваме, но коментарите се затворени.