Катран

Oдвратна глума (dbau)

Реката истекуваше кон меѓуножјето на студените облакордери, не како валкана вода, туку како чист катран. Се потпиравме така со Кали на оградата од мостот и гледавме напред во катранот, размислувајќи на глас за рибите заглавени во него, обични комарци во килибар. Некаде од кај џамиите се тепаше некоја пустинска мелодија, топла и заканувачка истовремено, означувајќи го абењето на времето, уште некој саат потрошен засекогаш. Кали посака виолина и тапани да пливаат вдолж мелодијата и полека од нечие радио плесна басот на пешадиската симфонија. Бев среќен и тажен. Среќен затоа што знаев дека нема да умрам сам, тажен затоа што Кали не беше Зеа.

Нема коментари

Сè уште нема коментари.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Се извинуваме, но коментарите се затворени.